Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 średnie jabłka
- 2-3 garście słonecznika łupanego (w oryginale 1 szkl posiekanych orzechów)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Do masy z jajek i cukru stopniowo dodawać na przemian mąkę i olej, ciągle miksując.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać ze słonecznikiem i dodać do ciasta, wymieszać delikatnie.
Wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą.
Piec w 200 stopniach, 30-40 minut (do suchego patyczka).
smacznego
już dawno miałam zrobić :) a wiewiórki raczej zjadły by ze smakiem słonecznik
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń