Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 900 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Z mleka i budyniów przygotować budyń.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać jabłka, posypać cynamonem i wylać na jabłka gorący budyń. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto na blasze i nakłuć widelcem/ lub tak jak ja, rozwałkować i powycinać paski, a następnie zrobić kratkę.
Piec w 200 stopniach, 45 minut.
smacznego
mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu mam ochotę na taką budyniową szarlotkę:) pyszna
Śliczne zdjęcia i wspaniałe ciasto! Mogę kawałek?
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie - pozdrawiam:)
Właśnie się piecze. Skusił mnie budyń ;)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ciasta z budyniem. Do tego soczyste owoce, i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuń