Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
- 3-4 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Mąkę rozetrzeć palcami ze smalcem i masłem, a następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 15-30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, a następnie jabłka i chwilę podsmażyć. Dodać cynamon i ostudzić.
Możemy też dać surowe jabłka starte na tarce.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i wylepić nim prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć na jabłkach kratkę.
Piec w 180 stopniach, 45-50 minut.
smacznego
fantastyczne!!
OdpowiedzUsuń