Składniki:
- 3 duże jabłka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru (zależy od słodkości jabłek. Moje były średniosłodkie, ale gdyby jabłka były kwaśne wtedy odpowiedni więcej cukru, gdy jabłka są słodkie, wtedy mniej albo wcale cukru)
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać. 2 i 1/2 jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondla, dodać cynamon, cukier i 1/4 szklanki wody. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie jabłka zmiksować blenderem. Resztę jabłka zetrzeć na grubej tarce do ugotowanych jabłek. W pozostałej 1/4 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną, wlać do jabłek, zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Podawać na zimno lub ciepło. Ja uwielbiam taki prosto z rondelka:)
Kisiel domowej roboty jest tak prosty, tak szybki i tak tani, że nie warto kupować torebek pełnych chemii.
smacznego
słodko!:-)
OdpowiedzUsuńczy mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką pszenną? ;>
OdpowiedzUsuńnie mozemy
OdpowiedzUsuń