Składniki:
- 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder (opcjonalnie do posypania)
- garść rodzynek (opcjonalnie, jeżeli ktoś chce)
- olej do smażenia
Żółtka łączymy z mąką i mlekiem i miksujemy na gładką masę. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek i mąki dodajemy jabłka, następnie pianę i wszystko mieszamy łyżką. Cukier i cynamon mieszamy, tworząc tzw. cukier cynamonowy.
Na rozgrzanym tłuszczy smażymy racuszki, nakładając łyżką. Gdy zarumienią się z jednej strony, posypujemy wierzch cukrem z cynamonem i przewracamy na drugą stronę.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Jeżeli używamy rodzynek, należy je wmieszać w ciasto razem z jabłkami.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz