Składniki: (na 2 tortownice albo dużą blachę)
spód
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki brązowego cukru (ale można użyć białego)
- szczypta soli
- 120 g masła
- cukier waniliowy
- 1 łyżka wody
Płatki owsiane zmielić blenderem na grubomieloną mąkę. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę owsianą, sól i cukier. Masło roztopić i lekko ostudzić. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, cukier waniliowy i wodę. Następnie mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Podpiec w 180 stopniach, ok. 15 minut.
wypełnienie
- 4 średnie prażona jabłka
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka, dodać łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Dusić, aż jabłka zmiękną i "puszczą" sok.
kruszonka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Miękkie masło, cukier, płatki owsiane wymieszać ręką.
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką z płatków owsianych.
Piec w 180 stopniach, 40 minut.
Podczas pieczenia kontrolować, żeby płatki z wierzchu się nie spaliły.
smacznego
fantastyczna. smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę, a taka zdrowa to już w ogole raj na ziemi :)
OdpowiedzUsuń