Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka (białka z tych jajek zostawić na pianę do masy serowej)
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku ok 1-2 godzin.
masa serowa
- 1 kg sera
- 1 kostka masła lub margaryny (200 g)
- 4 żółtka
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
Żółtka, cukier i miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser i budyń, nadal miksując. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Na koniec dodać ją do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką.
Standardową prostokątną formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód. Na to wylać masę serową. Na masę serową zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta.
Piec w 180 stopniach, ok. 1 godzinę (lub do suchego patyczka)
smacznego
Ten sernik należy do moich ulubionych ale tylko w wykonaniu mojej Mamy! Jest cudny!
OdpowiedzUsuńno ja rzadko robię ciasta, które już w rodzinie funkcjonują. Ale na ten się pokusiłam. I chyba się udał, skoro moja teściowa zażyczyła go sobie na Wielkanoc:)
Usuńmmmm... muuuusze spróbować...kocham serniki:)
OdpowiedzUsuńcudowna prostota!:) najlepszy sernik!:)
OdpowiedzUsuń