niedziela, 11 marca 2012

owsiana szarlotka czyli po zdrowemu


Zauważyłam, że w mojej kuchni królują od pewnego czasu szarlotka i sernik. No ale co ja mogę na to, że mnie się chce cały czas szarlotek czy też innych cudów z jabłkami, a mężowi mojemu jedynemu chce się sernika, bo go uwielbia. Na pierwszy ogień dziś owsiana szarlotka, zdrowa i smaczna, bo nie może być inna. Z podanych składników można zrobić dwie tortownice, więc jeżeli potrzebujecie tylko jednej, to przygotujcie to cudo z połowy składników. Przepis odkryłam na słodko-słonym blogu.





Składniki: (na 2 tortownice albo dużą blachę)
spód
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (ale można użyć białego)
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka wody
Płatki owsiane zmielić blenderem na grubomieloną mąkę. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę owsianą, sól i cukier. Masło roztopić i lekko ostudzić. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, cukier waniliowy i wodę. Następnie mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Podpiec w 180 stopniach, ok. 15 minut.

wypełnienie
  • 4 średnie prażona jabłka
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka, dodać łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Dusić, aż jabłka zmiękną i "puszczą" sok.

kruszonka
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
Miękkie masło, cukier, płatki owsiane wymieszać ręką. 

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką z płatków owsianych.
Piec w 180 stopniach, 40 minut.

Podczas pieczenia kontrolować, żeby płatki z wierzchu się nie spaliły.



smacznego

2 komentarze:

  1. fantastyczna. smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotkę, a taka zdrowa to już w ogole raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń