wtorek, 20 marca 2012

babka panettone bo zbliżają się święta


Babka Panettone jest ściśle związana z Mediolanem. Tam jest tradycyjnym ciastem na Boże Narodzenie i Nowy Rok. U mnie będzie tradycyjną babką na Wielkanoc. Bo kto powiedział, że nie może? Oryginalnie Panettone wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, więc potrzebna do tego jest dość wysoka forma. Ja niestety takiej nie miałam, więc musiałam trochę to zmodyfikować i upiekłam babkę w dwóch formach. Moja Panettone wyglądem przypomina naszą tradycyjną babkę, ale smakuje bosko. W Mediolanie podaje się babkę w towarzystwie serka mascarpone, ze słodkimi winami lub ciepłymi napojami. Myślę, że ta babka świetnie się przyjmie na naszych wielkanocnych stołach, na moim na pewno.








Składniki:
  • 2 opakowania suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ok. 150 g rodzynek
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i przelać do dużej miski*. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i cukier waniliowy, następnie połączyć z drożdżami. Do mieszanki z drożdży i mleka dodać roztopione i ostudzone masło, sól, jajka, 3 szklanki mąki. Całość wymieszać najlepiej drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 
Rodzynki, skórki z cytryny i pomarańczy wymieszać z pozostałą szklanką mąki. Do wyrośniętego ciasta dosypać mąkę z rodzynkami i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysokiej formy (lub jak ja do dwóch mniejszych form na babkę) wysmarowanej masłem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie wierzch babki posmarować wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach 40 minut. 

* dobrze, żeby miska była na prawdę duża, bo ciasto mocno wyrasta



smacznego

7 komentarzy:

  1. robiłam ją rok temu na Święta! przez tydzień analizowałam różne przepisy w poszukiwaniu ideału! Kupiłam specjalna włoską mąkę Manitoba. Ciasto podczas odpoczynku tak mi urosło że wyszło z 5l miski a podczas pieczenia też nie wytrzymało w specjalnej formie:) Przygodę z tym wypiekiem wiążę z niepowodzeniem. Babka sama w sobie była dobra jednak nie powalała smakiem i szybko była sucha.
    Z pewnością skuszę się na wypróbowanie Twojego przepisu bo chcę w końcu zrobić idealną a Twoja jak widzę taka jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja właśnie podeszłam do niej tak trochę na luzie. Nie mam takiej formy, więc nawet nie próbowałam zrobić jak w oryginale. Właściwie to powinnam ja nazwać babka a'la panettone, bo tak ją trochę spolszczyłam, na moje warunki:) babka pyszna, więc polecam. Aha podobno kilkudniowa panettone odzyska świeżość, jeżeli włożymy ją na kilka chwil do mikrofalówki. Nie próbowałam, ale gdzieś tak doczytałam.

      Usuń
  2. Babka jest wyśmienita, robiłam ją kilka razy, Tobie bardzo ładnie wyrosła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow , ale pięknie wyrosła..

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak bardzo wyrasta podczas pieczenia? do jakiej wysokości napełnić formę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo:) ja użyłam dwóch form mniej więcej k=do połowy może trochę ponad napełniłam każdą z nich

      Usuń