Składniki:
- 550 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 120 g płatków owsianych
- 16 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
- 150 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu
- 230 ml letniej wody
Jeżeli używamy suchych drożdży instant nie musimy robić zaczynu i po prostu wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli korzystamy z drożdży świeżych, musimy zrobić najlepiej zaczyn: do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą i płatkami owsianymi. Dodajemy masło, miód, wodę i zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. A następnie wyrabiamy ręką na gładką ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ważne, żeby było to miejsce, gdzie jest ciepło i gdzie nie ma przeciągu (u mnie to łazienka).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Blaszkę z piekarnika obsypujemy mąką, z ciasta formujemy bochenek i układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec najpierw w 230 stopniach, 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20-25 minut.
Chleb studzić na kratce.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz