Składniki:
ciasto
- 300 g herbatników (ja użyłam herbatników w czekoladzie "Maltanki")
- 100 g masła
Herbatniki pokruszyć lub tak jak ja zmiksować blenderem. Masło roztopić, a następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami na masę.
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Dno i boki do połowy tortownicy wylepić dokładnie ciastem i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania musu.
mus czekoladowy
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 100 g masła
- 300 g czekolady (ja użyłam gorzkiej, ale może być również biała)
- 200 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 4 łyżki cukru pudru
Metalową miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. W misce umieścić żółtka, 2 łyżki cukru pudru i śmietankę. Mieszać, aż masa stanie się gorąca i gęsta. Gdy masa będzie gorąca, miskę zdjąć z garnka i dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać, aż wszystkie składniki się roztopią i połączą ze sobą. Białka ubić na pianę najpierw na małych obrotach, potem na większych, a pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Pianę dodawać do masy czekoladowej, najlepiej w kilku partiach i delikatnie mieszać. Mus czekoladowy wylać na spód i schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).
smacznego
Podobny mus robiłam, mmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszna czekoladowa bomba!
OdpowiedzUsuń