piątek, 3 lutego 2012

bułeczki drożdżowe z serem czyli pyszne śniadanie, fajny deser


Uwielbiamy przeróżne drożdżówki, ciastka z serem, ale dojrzewam do tego, że o wiele lepiej jest je zrobić niż kupić gotowe. Dla dzieci to i przyjemne i zdrowe, a mnie sprawia niesamowitą frajdę. Na tym fajnym blogu znalazłam przepis na drożdżowe bułeczki z serem i oczywiście trafiły od razu do mojego kajeciku. Nie czekały długo na realizację. No i są. Nie miałam twarogu ani sera na sernik ani serka homogenizowanego waniliowego, więc użyłam Danio truskawkowy. Ciasto z dodatkiem gotowanych tłuczonych ziemniaków, dzięki czemu podobno dłużej są świeże. Piszę "podobno", bo "dłużej" one u mnie nie zabawią hahaha. Bułeczki pyszne i obawiam się, że doczekają jutrzejszego śniadania, ale na deser to się już nie załapią;)













Składniki:
zaczyn

  • 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 60 g świeżych drożdży
Składniki na zaczyn połączyć w naczyniu i odstawić do wyrośnięcia

ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanych i tłuczonych ziemniaków
  • 1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
Ziemniaki zmiksowałam blenderem, a następnie połączyłam z pozostałymi składnikami. Po dokładnym wymieszaniu ręką dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto jest klejące, jednak nie podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ciasto na blacie. na tym etapie możemy podsypać mąką, ponieważ bardzo się klei. Jednak nie za dużo, żeby bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto powinno być nadal lekko klejące. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę i można zająć się masą serową.

masa serowa
  • 300 g serka homogenizowanego/sera na sernik/danio
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę.

Natłuszczoną ręką odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i łyżeczką nakładamy masę serową. Ciasto zlepiamy i układamy bułeczki na blaszce w odstępach 2cm, zlepieniem do dołu. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, akurat żeby piekarnik zdążył się nagrzać.

Piec w 180-190 stopniach, aż bułeczki będą lekko brązowe..

Upieczone można posypać cukrem pudrem, można podawać z kakao, ale świetne też są do kawy.

Smacznego




1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie drożdżówy! A z dodatkiem serka to w ogóle biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń