poniedziałek, 16 stycznia 2012

Tarta z szynką, porem i serem czyli coś na obiad albo kolację


Przepisów na tartę jest tyle, co kucharzy na świecie pewnie. Ja sama znalazłam kilkanaście tak na szybko, oczywiście wszystkie zanotowałam. Zawsze się może przydać. Ale ten akurat jest made in Gośka. Proste, szybkie, pożywne i smaczne. I bardzo ważne, zamiast szynki, pora czy sera możemy wrzucić na nią cokolwiek. Dobre ciasto na akcję "sprzątamy lodówkę". Według instrukcji Gośki podstawą jest jajko rozbełtane ze śmietaną do farszu i tego się trzymajmy.





Składniki:


ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
Masło posiekać z mąką nożem. Następnie dodać żółtka i sól i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok 10 minut w 190 stopniach.

farsz
  • 1 por (biała część)
  • kubek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • tarty żółty ser
  • 2 średnie cebule
  • wędlina/szynka/parówki/boczek
Na maśle podsmażyć cebulę, por pokroić, dorzucić do cebuli i chwilę podsmażyć. Wędlinę pokroić i wrzucić do pora. Dusić ok 10 minut. Farsz lekko ostudzić. Śmietanę rozbełtać z jajkiem, dodać 2/3 startego sera i wymieszać. Masę połączyć z warzywami i wylać wszystko na podpieczony spód. Na to wyłożyć resztę żółtego sera.
Piec w 190 stopniach, ok. 30 minut (aż wierzch się zarumieni).


Smacznego


1 komentarz:

  1. To prawda - jak mamy dobre ciasto to mamy podstawę, cała reszta to już kwestia przypadku, zachcianki albo zawartości lodówki. Uwielbiam tarty!

    OdpowiedzUsuń