Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła (1 kostka)
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
Masło posiekać z mąką nożem. Następnie dodać żółtka i sól i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok 10 minut w 190 stopniach.
farsz
- 1 por (biała część)
- kubek śmietany 18%
- 1 jajko
- tarty żółty ser
- 2 średnie cebule
- wędlina/szynka/parówki/boczek
Na maśle podsmażyć cebulę, por pokroić, dorzucić do cebuli i chwilę podsmażyć. Wędlinę pokroić i wrzucić do pora. Dusić ok 10 minut. Farsz lekko ostudzić. Śmietanę rozbełtać z jajkiem, dodać 2/3 startego sera i wymieszać. Masę połączyć z warzywami i wylać wszystko na podpieczony spód. Na to wyłożyć resztę żółtego sera.
Piec w 190 stopniach, ok. 30 minut (aż wierzch się zarumieni).
Smacznego
To prawda - jak mamy dobre ciasto to mamy podstawę, cała reszta to już kwestia przypadku, zachcianki albo zawartości lodówki. Uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuń