Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła (1 kostka)
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
dodatkowo jako wykończenie
- 1 kubek śmietany 18%
- 1 jajko
Zimne masło posiekać nożem, dodać do mąki wymieszanej z solą i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkować na grubość ok. 3mm i przełożyć do formy na tartę (najlepiej zrobić to na wałku). Wylepić formę, nadmiar ciasta przyciąć nożem. Ciasto obciążyć - nałożyć folię aluminiową i nasypać fasolę lub groch.
Piec w 190 stopniach, 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut.
cebula
- 5 średnich cebul
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzane masło. Dusić tak długo, aż cebula osiągnie kremową konsystencję. Nie rumienić. Doprawić do smaku i ostudzić.
ziemniaki
- 5 dużych ziemniaków
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Plastry zblanszować gorącą wodą w garnku przez ok. 5 minut. Nie gotowałam ich wcześniej z obawy, ze mi się rozpadną i nie da się ich ładnie ułożyć na tarcie. Następnie wrzucić je na patelnię na rozgrzany olej i podsmażyć, ale starać się ich nie zrumienić. Doprawić przyprawami.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wyłożyć cebulę, na to poukładać ziemniaki w okręgu i wszystko zalać śmietaną.
Piec w 200 stopniach, ok. 20 minut (aż śmietana się zetnie).
Smacznego
Witam.
OdpowiedzUsuńDziś znalazłam Pani przepis na tartę cebulową. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ( taka już jestem).
W każdym razie dziękuję za ten przepis. To była moja pierwsza w życiu tarta zrobiona własnoręcznie.
Pozdrawiam i życzę miłego kuchcikowania.
Emka