poniedziałek, 30 stycznia 2012

Błyskawiczny chleb owsiany czyli czas na kolację


Chleb chodzi za mną i chodzi, ale ten zakwas mnie odstrasza. Pewnie zrobię go w końcu, ale póki co szukałam przepisu na coś, co się zrobi szybko, łatwo i dzieciaki będą miały frajdę. Tutaj na blogu Amu Amu znalazłam przepis, jednak dziś zrobiłam z połowy składników. Wyszedł akurat jeden bochenek chleba, ale że zniknął on w tempie ekspresowym, to już wiem, że następnym razem jednak zrobię z ilości normalnej.








Składniki:
na jeden bochenek

  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 paczka suchych drożdży (lub 25g świeżych drożdży)
  • 1/2 kg mąki
W misce łączymy wodę, płatki owsiane, sól, cukier i drożdże. (Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy najpierw zrobić rozczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i wody) Jak płatki wypłyną na wierzch (po ok. 10-15 minutach), dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mocno się klei, może lekko podsypać mąką. Ciasto przełożyć do keksówki. Na górę możemy wysypać ulubione ziarna (ja wysypała ziarna słonecznika).
Piec w 170 stopniach, 1 godzinę.

Smacznego



5 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zakwas akurat dostałam, więc nie było to trudne, po prostu muszę utrzymywać go i odkładać przy kolejnym pieczeniu, ale powiem ci, zmobilizuj się, nie ma nic wspanialszego jak chleb na zakwasie. Jak będę dobra, dam ci przepis na chleb, który piekę na tym darowanym zakwasie już od roku. Nie ma nic lepszego. Math :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to czekam Math:) będę bardzo zobowiązana. jak upiekę taki chleb to dopiero będzie coś!

      Usuń
  3. ale narobiłaś mi smaku,
    pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ten chleb jest przepyszny!!!! robię go z mąki razowej. strasznie się cieszę, że trafiłam na ten przepis :)
    dziękuję i pozdrawiam :)
    agata

    OdpowiedzUsuń