Składniki:
czekoladowa masa makowa:
- 100 g masła (1/2 kostki)
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 żółtka
- 2 szklanki masy makowej (użyłam gotowej masy)
- 1 szklanka zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć mikserem z żółtkami na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W drugiej misce masę makową wymieszać ze zmielonymi migdałami (ja blenderem posiekałam płatki migdałowe), roztopioną czekoladą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę makową delikatnie wymieszać z masą z żółtek łyżką.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem. (Jeżeli używamy formy zwykłej ok. 20x20, to wyłożyć ją całą papierem do pieczenia tak, aby wystawała ponad formę).
3/4 masy makowej wyłożyć do formy, resztę odłożyć.
Piec w 175 stopniach, 20 minut. Ostudzić
masa serowa:
- 500 g sera na sernik
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100-150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Ser zmiksować krótko na najmniejszych obrotach z ekstraktem z wanilii, cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami na gładką masę. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na to wyłożyć łyżką resztę masy makowej i przemieszać patyczkiem.
Wierzch przykryć folią aluminiową. Na dno piekarnika włożyć blaszkę z gorącą wodą.
Piec w 175 stopniach, 40 minut. Ciasto ma się studzić w piekarniku.
Następnie należy schłodzić je w lodówce. Najlepsze jest po kilku godzinach chłodzenia.
Następnie należy schłodzić je w lodówce. Najlepsze jest po kilku godzinach chłodzenia.
Tak dokładnie było w przepisie, jednak po tym czasie ciasto nadal wydawało mi się niedopieczone, więc zdjęłam folię i dopiekłam je jeszcze 20 minut. Zaznaczam jednak, że może to być wina mojego piekarnika;)
Ponieważ do ciasta użyłam połowy czekolady, to drugą połowę wykorzystałam do dekoracji. Roztopiłam ją w kąpieli wodnej, a potem udekorowałam nią ciasto.
Ponieważ do ciasta użyłam połowy czekolady, to drugą połowę wykorzystałam do dekoracji. Roztopiłam ją w kąpieli wodnej, a potem udekorowałam nią ciasto.
Smacznego
Fajne,do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)
OdpowiedzUsuń