wtorek, 31 stycznia 2012

Drożdżówki z marmoladą i makiem czyli smaki dzieciństwa


Z ostatniego mojego dzieła, z seromakowca, została mi masa makowa. Kombinowałam, co by tu z tego zrobić, ale na ciasto za mało tego. I wpadłam na pomysł drożdżówek. Takich, jakie uwielbiałam jako dziecko. Takich, jakie dziś od czasu do czasu udaje mi się kupić. Przepis na szybkie, łatwe drożdżówki znalazłam na blogu Doroty. Wyszły idealne. Część zrobiłam z gotową masą makową, a część z marmoladą. Dla każdego coś dobrego. Dzieciaki zachwycone, a ja dumna.






Składniki:
  • 75 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 2 paczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki
  • ok. 350 g masy makowej
  • 350 g marmolady
Margarynę roztopić i dolać do niej mleko. Całość podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. W misce wymieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Następnie wlać mleko z tłuszczem i zagnieść ciasto. Jeżeli mocno klei się do ręki, możemy lekko podsypać mąką. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz, żeby usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Ja podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam każdą z nich na placek (podsypując mąką, żeby się nie kleił do blatu), na jeden wyłożyłam marmoladę, a na drugi masę makową. Placek zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości ok. 3 cm. Kawałki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Odstawić na 15 minut.
Na środku każdego kawałka robić zagłębienia palcem tak, aby boki uniosły się do góry. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w 220 stopniach, 10 minut.






 Smacznego






3 komentarze:

  1. trzeba być dumną z takich pysznych drożdżówek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki pycha, ale przyznam, że bezwstydnie kradnę przepis na samo ciasto i używam do pizzy, pasztecików drożdżowych itp, jedyne, które w ładnie wychodzi i ładnie rośnie :)
    pozdr
    deela

    OdpowiedzUsuń