Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka cynamonu
- 100 g masła (pół kostki)
- 120 g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
- 1 jajko
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone masło i posiekaj mąkę z masłem. Dodaj cukier puder, cynamon i jajko i wyrób ciasto. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinaj ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia.
Piec w 160 stopniach, 12-15 min.
Ostudzone ciasteczka możesz udekorować lukrem.
- 2 łyżki wody
- ok. 4 łyżek cukru pudru
Ja najpierw do 2 łyżek wody dodałam 2 łyżki cukru pudru, wymieszałam, dodałam kolejną, znów wymieszałam i znów dodałam kolejną łyżkę. Lukier powinien być gęsty i biały, ale każdy lubi co innego, więc możesz zrobić rzadszy bądź jeszcze bardziej gęsty lukier (dodajesz mniej lub więcej cukru pudru).
Smacznego
Poproszę jeszcze o banerek konkursu lub link w przepisie i dodam przepis do akcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ciasteczka wyszły super!!!!!!!! :)) grabarzowa
OdpowiedzUsuńja zapomniałam o komentarzu:)
OdpowiedzUsuńciasteczka pyszne,rozeszły się w oka mgnieniu,nie zdąrzyłam udekorować:>
dzisiaj testuję :D
OdpowiedzUsuńnie mam foremek, to będą okrągłe
pozdr
deela
lista zakupów zrobiona , biegnę do sklepu ;) na Bal Mikołajkowy do przedszkola będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńCura :*
jak brak w domu foremek, można zrobić ślimaczki: wyrobione ciasto dzielimy na dwa, do jednego dodajemy kakao (ostatnio w przypływie weny zamiast kakao dodałam właśnie cynamon)a drugi kawałek zostaje 'czysty'; wałkujemy dwa podłużne placki, które potem kładziemy jeden na drugi i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w roladę; kroimy w plasterki - i w ten sposób powstają dwukolorowe okrągłe ślimaczki :)- ekspresowy sposób na ciasteczka, jak komuś nie chce się akurat bawić w wycinanie foremkami :)
OdpowiedzUsuńKarra, ile na oko wychodzi ciastek z takiej ilosci składnikow? Będe robić w weekend coby obdzielić rodzinkę:) pozdrawiam- Mona
OdpowiedzUsuńna oko dwie blachy, ok 35 ,ale to zalezy od wielkości foremek też:)
UsuńO, to sporo :) jak zrobie z podwójnej porcji to obdziele wszystkich i jeszcze zostanie :)
UsuńRozuemiem, że po rozwałkowaniu ciasto ma miec grubość 1cm jak w przepisie a nie 1 mm jak w innych podobnych? Będe piekała pierwsze ciastka w swoim życiu więc wolę dopytać :)
OdpowiedzUsuń