Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
- 7 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/2 drożdży instant (całe opakowanie ma 7g)
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
- nutella/konfitura/marmolada jako nadzienie
Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i jajko i dalej miksować. Do masy wsypać drożdże i mąkę i rękami wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na placek. pociąć na trójkąty. (jeżeli wolisz mniejsze rogaliki wycinasz mniejsze trójkąty, jeżeli większe - większe. Trójkąty wycinasz na okręgu, jakbyś kroił pizzę:) )
Na środek każdego trójkąta nakładać nadzienie i zwijać od najszerszej części do najwęższej, formując rogaliki.
Piec w 190 stopniach, 20 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Rogaliki są zajebiste. Dwa razy robiłam podobne, z jakiegoś innego przepisu i były takie se, przy tych się nie umywają. Ciasto jest świetne. Ja zrobiłam z marmoladą i nutellą. :)
OdpowiedzUsuń