Składniki:
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 2 łyżkach wody
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- chałwa
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Masło rozpuścić i ostudzić. Kawę zaparzyć. W jednej misce zmiksować roztopione ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, letnią kawę i mleko i nadal miksować. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Chałwę pokroić na tyle kawałków, ile muffinek planujemy. przepis jest na 12 sztuk duzych babeczek, mi wyszło ok 25 minimuffinek. Napełniać foremki do muffinek do połowy, kłaść kawałek chałwy i przykryć ciastem.
Piec w 180 stopniach, 20 minut.
Po ostudzeniu można muffinki dekorować polewą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i nakładaj na muffinki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz