czwartek, 10 listopada 2011

a gdy nie ma owoców czyli proste ciasto z konfiturą i budyniem

Prawdą jest, że nie zawsze są owoce w domu. A czasem są, ale są tak pyszne, że aż szkoda ich na ciasto. Ale ciasta jakiegoś też się chce i dylemat gotowy. A jest proste rozwiązanie. A jest proste ciasto z konfiturą labo dżemem i budyniem. I możemy zjeść ciasto i mieć ciastko, znaczy się owoc:)


Składniki:


ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Połączyć suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części.


masa budyniowa

  • 2 budynie (ja użyłam waniliowego)
  • 3,5 szklanki mleka
  • cukier (tyle, ile w przepisie na opakowaniu budyniu)

Ugotować budynie wg podanych proporcji.

Tortownicę bądź keksówkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć jedną częścią ciasta. Posmarować ciasto konfiturą (ja wykorzystałam cały słoik dżemu wiśniowego). Na konfiturę wylać gorący budyń. Na koniec wyłożyć drugą część ciasta w kawałkach.
Piec w 180 stopniach, 45 minut.

Smacznego

10 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mi sie piecze to ciasto...i jakoś dziwnie się dymi..hm...nigdy nie piekłam budyniu a może ja źle to zrobiłam...najpier trzeba upiec ciasto a później nakładać konfitury i budyń.. ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ciasto po upieczeniu ma stygdnąć tak aby masa budyniowa dobrze sie kroiła, a nie wypływała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Nie, ciasto piecze się razem z budyniem, nic na raty. Nie wiem, dlaczego Pani dymi, może za wysoka temp, albo za wysoko w piekarniku się piekło ciasto. Budyn w zasadzie się nie rozlewa w ogóle, ale ja kroiłam ciasto zimne, bo takie najlepsze i łatwiej z formy się wyciąga. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ciasto wyszło przepyszne... :) Mimo że sie dymiło ale to w3 piekarniku coś mi sie rozlało:) Ale ciasto na zimno rewelacja to taki deser :) Rodzicom bardzo samokwało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam na dzisiaj szybkiego ciasta do kawy, znalażłam ten słodki przepis. Składniki proste zwykle są dostępne w domu wieć zabrałam sie do pieczenia. Jeszcze ciepłe rozeszło sie na talerzach więc nie wiem nawet jak wyglada po ostudzeniu :) Zrobiłam z dzemem malinowym, który wczoraj zrobiłam, wszystko wyszło relwelacyjne przepis zostawiłam w ulubionych stronach :) Znalazłam, zrobiłam, upiekałam, zjedzone - samo mówi za siebie POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej:)
    Ciasto wydaje się świetne ale zanim się za nie zabiorę chciałabym wiedzieć na jak dużą blaszkę podane są proporcje składników? I jak duży ma być ten słoik z dżemem?
    Z góry dziękuję za odpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie budyń wypłynął... Taki już widać mój talent do pieczenia ciast....

    OdpowiedzUsuń
  9. wypróbowałam i własnie ciasto się piecze :)

    OdpowiedzUsuń