Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 75 dag jabłek (ja wzięłam 4 średnie jabłka)
- garść rodzynek
- ok 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rodzynki zamoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę. W rondelku udusić jabłka z cukrem, cynamonem, masłem i rodzynkami, aż jabłka zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do jabłek, zagotować. Ostudzić.
Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na 8 kwadratów/prostokątów. Jajko rozbełtać.
Na połowę prostokąta kładziemy jabłka ( mi wyszło po jednej kopiastej łyżce nadzienia ), posmarować brzegi jajkiem, złożyć na pół i zlepić. Górę lekko ponacinać nożem, posmarować jajkiem.
Piec w 220 stopniach, 20 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz