Składniki:
galaretka kawowa
- 1 szklanka mocnej kawy
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka ciepłej wody
- 2-3 łyżki cukru pudru
Kawę zaparzyć. Ja użyłam 3 saszetek kawy Nescafe. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić. Do gorącej kawy dodać cukier i wymieszać. Dodać żelatynę i mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny w kawie. Przelać do pucharków/szklanek, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ja włożyłam na chwilę do zamrażalnika.
mus z białej i ciemnej czekolady
mus z białej i ciemnej czekolady
- 1 żółtko
- 2 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 60 ml śmietanki 30 %
- 30 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
Żółtko umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki cukru pudru i śmietankę. Ustawić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, pamiętając, aby miseczka nie dotykała wody. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i będą gęste i gorące. Ściągnąć z garnka i dodać masło. Mieszać, aż masło się całkowicie rozpuści. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać ciemną czekoladę, do drugiej - białą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ja mieszałam chwileczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. Białka ubić na pianę, najpierw na wolniejszych obrotach, potem dodać resztę cukru pudru i ubijać na najwyższych obrotach. Pianę dodać do dwóch mas czekoladowych i delikatnie wymieszać. Ja najpierw wymieszałam z białą masą, wyłożyłam na galaretkę, włożyłam na chwilę do zamrażalnika i w międzyczasie mieszałam pianę z ciemną masą. Następnie wyłożyłam ją na biały mus i włożyłam deser do lodówki na 3 godziny.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz