Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Połączyć suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części.
masa budyniowa
masa budyniowa
- 2 budynie (ja użyłam waniliowego)
- 3,5 szklanki mleka
- cukier (tyle, ile w przepisie na opakowaniu budyniu)
Ugotować budynie wg podanych proporcji.
Tortownicę bądź keksówkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć jedną częścią ciasta. Posmarować ciasto konfiturą (ja wykorzystałam cały słoik dżemu wiśniowego). Na konfiturę wylać gorący budyń. Na koniec wyłożyć drugą część ciasta w kawałkach.
Piec w 180 stopniach, 45 minut.
Smacznego
Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi sie piecze to ciasto...i jakoś dziwnie się dymi..hm...nigdy nie piekłam budyniu a może ja źle to zrobiłam...najpier trzeba upiec ciasto a później nakładać konfitury i budyń.. ?
OdpowiedzUsuńIle ciasto po upieczeniu ma stygdnąć tak aby masa budyniowa dobrze sie kroiła, a nie wypływała...
OdpowiedzUsuńWitam.
UsuńNie, ciasto piecze się razem z budyniem, nic na raty. Nie wiem, dlaczego Pani dymi, może za wysoka temp, albo za wysoko w piekarniku się piekło ciasto. Budyn w zasadzie się nie rozlewa w ogóle, ale ja kroiłam ciasto zimne, bo takie najlepsze i łatwiej z formy się wyciąga. Pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne... :) Mimo że sie dymiło ale to w3 piekarniku coś mi sie rozlało:) Ale ciasto na zimno rewelacja to taki deser :) Rodzicom bardzo samokwało :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne:):)
OdpowiedzUsuńSzukałam na dzisiaj szybkiego ciasta do kawy, znalażłam ten słodki przepis. Składniki proste zwykle są dostępne w domu wieć zabrałam sie do pieczenia. Jeszcze ciepłe rozeszło sie na talerzach więc nie wiem nawet jak wyglada po ostudzeniu :) Zrobiłam z dzemem malinowym, który wczoraj zrobiłam, wszystko wyszło relwelacyjne przepis zostawiłam w ulubionych stronach :) Znalazłam, zrobiłam, upiekałam, zjedzone - samo mówi za siebie POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńHej:)
OdpowiedzUsuńCiasto wydaje się świetne ale zanim się za nie zabiorę chciałabym wiedzieć na jak dużą blaszkę podane są proporcje składników? I jak duży ma być ten słoik z dżemem?
Z góry dziękuję za odpowiedź;)
U mnie budyń wypłynął... Taki już widać mój talent do pieczenia ciast....
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i własnie ciasto się piecze :)
OdpowiedzUsuń