Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 220 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Składniki na ciasto posiekać nożem a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wgnieść w formę (ja użyłam prostokątnej) wyłożonej papierem. Nakłuć widelcem.
Podpiec w 170 stopniach 15 min.
nadzienie
- 5 jabłek
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- kilka łyżek bułki tartej
- szczypta cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, wyłożyć plasterki jabłka i oprószyć cynamonem. Z białek i cukru ubić pianę i wylać na jabłka (w razie potrzeby delikatnie rozsmarować na wszystkich jabłkach).
Piec w 170 stopniach 30-40 minut.
lubię takie ciacha:) pyszne!
OdpowiedzUsuńmmm, pychota!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuń