Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml mleka 3,2%
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Masa serowa
- 500 g tłustego twarogu (1 opakowanie)
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
lukier cytrynowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy i łączymy z utartymi drożdżami i cukrem wanilinowym. Część mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdży, mleka i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją zawartość.
Twaróg, żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę blenderem. Dodajemy otartą skórką z cytryny i mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm.
Na połowie rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół (część z masą serową powinna być przykryta drugą częścią ciasta) delikatnie dociskamy. Wzdłuż krótszego boku tniemy paski szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut, a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego.
Piec w 170-180°C ok. 15-20 minut.
smacznego
nie ma to jak domowa drożdżówka:) najlepsza na świecie:)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka domowa na dodatek z serem, to moje ulubione śniadanie do kubka gorącego mleka:)))
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają :) to mi przypomniało, jak dawno nie jadłam drożdżówek... :(
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty