czwartek, 6 marca 2014

drożdżowe paluchy z serem czyli co na śniadanie


Sama się sobie dziwię, ale widać tak już jest. Wstaje matka o 8 rano i bierze się za te cudne paluchy, żeby starszak miał ciepłą drożdżówkę do szkoły. Przepis znalazłam w kuchni lidla. Co prawda tam jako poziom wykonania paluchów widnieje jak byk, że trudny, ja jednak uważam, że jest to zrobienia przez każdego ogarniętego człowieka. Ciasto wyrasta cudownie, nie wym,aga wiele zachodu. Przepis lidla był na 8 porcji, ale u mnie 8 drożdżówek to tyle, żeby połechtać podniebienie. Moi chłopcy potrzebują ilości jak dla wojska. 



Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej 
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 500 g tłustego twarogu (1 opakowanie)
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny

lukier cytrynowy

  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny


Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy i łączymy z utartymi drożdżami i cukrem wanilinowym. Część mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdży, mleka i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją zawartość.

Twaróg, żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę blenderem. Dodajemy otartą skórką z cytryny i mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. 

Na połowie rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół (część z masą serową powinna być przykryta drugą częścią ciasta) delikatnie dociskamy. Wzdłuż krótszego boku tniemy paski szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut, a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego.

Piec w 170-180°C ok. 15-20 minut.


smacznego

3 komentarze:

  1. nie ma to jak domowa drożdżówka:) najlepsza na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówka domowa na dodatek z serem, to moje ulubione śniadanie do kubka gorącego mleka:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają :) to mi przypomniało, jak dawno nie jadłam drożdżówek... :(
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń