Składniki:
ciasto
- 1 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże jajka
- 100ml soku wyciśniętego z cytryny
lukier cytrynowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki syropu, który powstanie przy kandyzowaniu cytryny
kandyzowana cytryna
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem i cynamonem i sok cytrynowy, zmiksować.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ja użyłam mojej ulubionej formy do tarty.
Piec w 170 stopniach, ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Odstawić do ostygnięcia.
Teraz czas na kandyzowanie cytryny. Wlewamy wodę do małego rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wkładamy plasterki cytryny i dusimy przez ok. 10 minut do momentu, aż cytryna się zeszkli. Studzimy na papierze do pieczenia.
I na koniec lukier. Do szklanki wsypać cukier puder, dodać syrop z kandyzowania i wymieszać.
Udekorować wystudzone ciasto lukrem i kandyzowanymi plastrami cytryny.
moje smaki:) kocham cytrusowe wypieki!
OdpowiedzUsuń