Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 1 jajko
- 50 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- dowolne nadzienie: jabłka, marmolada, czekolada
- lukier do dekoracji (cukier puder i odrobina wody)
- jajko do posmarowania
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do letniego mleka, dodać cukier i utrzeć łyżką. Odtsawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do mąki dodać posiekaną margarynę, jajko i rozczyn i najpierw posiekać nożem, a następnie wyrobić rękami, aż ciasto będzie jednolite.
Urywać po kawałeczku, rozwałkować na plaski placki, podzielić na trójkąty. nakładać nadzienie i zacząć zwijać od najszerszej części do najwęższej, tworząc rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia.
Ostudzić i udekorować lukrem
smacznego
Uwielbiam drożdżowe rogaliki! Mogę jednego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jasne, częstujcie się:)
Usuńmniam ale pyszności:) porywam kilka do porannej kawki!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga po odbiór blogowej nagrody :) www.oldschooldolls.blogspot.com (Valhalla z czerwcówek ;))
OdpowiedzUsuńO, też gustuję w rogalikach, wszelkich! może to przez zamiłowanie do rogali marcińskich ;). Twoje wyglądają przepysznie. na pewno skuszę się na wypróbowanie przepisu! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń