piątek, 9 listopada 2012

rogaliki drożdżowe cioci z jabłkiem


Przepis na szybko, bez wyrastania, bawienia się itd. Rogaliki cioci, ale z jabłkiem by me ;) Ciocia zawsze robi je z marmoladą, ja, jak już wcześniej wspominałam, mam fazę jabłkową, więc naturalnym jest, że rogaliki są z jabłkiem, ale kilka zrobiłam z kostką czekolady. Można zrobić małe, takie na raz do buzi, albo większe, idealne na śniadanie do kawy.



Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie: jabłka, marmolada, czekolada
  • lukier do dekoracji (cukier puder i odrobina wody)
  • jajko do posmarowania
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do letniego mleka, dodać cukier i utrzeć łyżką. Odtsawić na kilka minut do wyrośnięcia. 
Do mąki dodać posiekaną margarynę, jajko i rozczyn i najpierw posiekać nożem, a następnie wyrobić rękami, aż ciasto będzie jednolite. 
Urywać po kawałeczku, rozwałkować na plaski placki, podzielić na trójkąty. nakładać nadzienie i zacząć zwijać od najszerszej części do najwęższej, tworząc rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia.

Ostudzić i udekorować lukrem




smacznego

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe rogaliki! Mogę jednego?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ale pyszności:) porywam kilka do porannej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na swojego bloga po odbiór blogowej nagrody :) www.oldschooldolls.blogspot.com (Valhalla z czerwcówek ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O, też gustuję w rogalikach, wszelkich! może to przez zamiłowanie do rogali marcińskich ;). Twoje wyglądają przepysznie. na pewno skuszę się na wypróbowanie przepisu! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń