Składniki:
ciasto
- 2 szkl mąki
- 150 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 2 żółtka
warstwa czekoladowo-orzechowa
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów i migdałów (wg upodobań)
- posiekana tabliczka białej czekolady
Ze składników na ciasto przygotować kruszonkę, tzn. wszystkie razem rozetrzeć palcami, aż się połączą, a następnie wysypać na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wgnieść dłońmi w dno blachy i wstawić do lodówki na 15-30 minut.
Następnie podpiec w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
W misce ubić 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Dodać kakao, orzechy i czekoladę i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ją w masę orzechowo-czekoladową.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach, 30-40 minut.
Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
smacznego
mmmm jakie tutaj zapodałaś pyszności:) aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTo jest chyba moja wymarzone ciasto. Uwielbiam białą czekoladę i orzechy, a ich połączenie musi być po prostu niesamowite. Rzeczywiście, aż ślinka cieknie! Już nie mogą się doczekać aż je upiekę. :D
OdpowiedzUsuń