wtorek, 9 października 2012

kakaowe ciasto z białą czekoladą i orzechami a'la brownie


Przeciskając się przez internet wpadłam na bardzo fajny blog, którego nazwa tak optymistycznie nastraja na dzień, że nie można przejść obok niego obojętnie. Ósmy kolor tęczy - przyjemnie prawda? I tam znalazłam ciasto, które postanowiłam zrobić babci na urodziny. Zawsze jest albo sernik, albo makowiec,więc tym razem postawiłam na nowość. Nowość pyszną, ciekawą i szybką, zarówno w robieniu jak i znikaniu ;)




Składniki:
ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
warstwa czekoladowo-orzechowa
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów i migdałów (wg upodobań)
  • posiekana tabliczka białej czekolady
Ze składników na ciasto przygotować kruszonkę, tzn. wszystkie razem rozetrzeć palcami, aż się połączą, a następnie wysypać na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wgnieść dłońmi w dno blachy i wstawić do lodówki na 15-30 minut.
Następnie podpiec w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.

W misce ubić 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Dodać kakao, orzechy i czekoladę i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ją w masę orzechowo-czekoladową. 
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach, 30-40 minut.

Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.



smacznego

2 komentarze:

  1. mmmm jakie tutaj zapodałaś pyszności:) aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest chyba moja wymarzone ciasto. Uwielbiam białą czekoladę i orzechy, a ich połączenie musi być po prostu niesamowite. Rzeczywiście, aż ślinka cieknie! Już nie mogą się doczekać aż je upiekę. :D

    OdpowiedzUsuń