Składniki:
ciasto
- 150g twarogu
- 150g margaryny
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
Twaróg, margarynę, mąkę i jajko szybko zagnieść. otrzymane ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
farsz
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła do smażenia
- 50 g twarogu (lub opakowanie sera feta)
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na maśle zeszklić przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Dodać szpinak i podsmażyć, aż wyparuje cała woda. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeżeli chcemy użyć twarogu, należy dodać go do szpinaku i wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i podpiec w 180 stopniach na złoty kolor.
Na podpieczone ciasto wyłożyć szpinak (jeżeli korzystamy z fety, należy ją pokroić i wyłożyć na masę szpinakową.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zalać farsz na tarcie.
Piec w 175 stopniach około 30 minut.
smacznego
smaczny mieliscie powrot! :)
OdpowiedzUsuńdobrze, ze juz jestescie w domu cali i zdrowi!
pozdrawiam!
współczuję pobytu w szpitalu:( to nic miłego:/
OdpowiedzUsuńale tarta na powrót wyszła ci genialna!:) to coś dla mnie
dzięki:) na szczęście już w domu, a życzeń na wypieki tyle, że nie wiem, od czego zacząć:D
Usuń