Składniki:
- 1 szklanka mąki (ja użyłam 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki otrębów pszennych)
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru
- 2 małe jajka (lub 1 duże)
- 4 jabłka (ja użyłam papierówek)
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Mąkę, otręby, cukier i proszek wymieszać, następnie dodać maślankę, jajka i łyżkę oleju. Wszystko wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż ciasto się ładnie połączy. Do ciasta wrzucić kawałki jabłek i wymieszać łyżką. Łyżką kłaść racuszki na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz