Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej posiekanej czekolady
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 300 g jagód
- 1 budyń waniliowy
kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
Wszystkie mokre składniki na ciasto wymieszać trzepaczką (maślanka, olej, jajka). W drugiej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, czekolada). Następnie wsypać suche do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką.
Jagody opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w budyniu - do miseczki wsypać jagody i zasypać budyniem, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać ciasto. Na ciasto wysypać jagody.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż się połączą i pokruszyć ją na jagody.
Piec w 180 stopniach, 50-60 minut (do suchego patyczka).
smacznego
Że się tak zapytam, ten budyń trzeba zrobić w celu obtoczenia w nim jagód, czy kula się je w proszku budyniowym?
OdpowiedzUsuńW proszku budyniowym obtoczyc, zeby nie opadly pidczas pieczenia na dol ciasta
OdpowiedzUsuń