Składniki:
biszkopt
- 10 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Potem po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i na koniec delikatnie wmieszać w masę.
Dno prostokątnej blachy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać ciasto do formy.
Piec w 160-170 stopniach, 30-40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i zrzucić w formie z wysokości ok. 60 cm na podłogę. A następnie odstawić do uchylonego piekarnika, ostudzić.
Po ostudzeniu podzielić biszkopta na 3 blaty, a następnie wyciąć z niego dowolną cyferkę/literkę.
masa jogurtowa
- 4 szklanki jogurtu truskawkowego
- 8 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 600 g truskawek
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody, a gdy spęcznieje, zagotować i ostudzić. Do jogurtu dodać cukier puder, tężejącą żelatynę, truskawki i wymieszać. Masę jogurtową wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy, przykryć drugim, znów wyłożyć masę i znów przykryć i resztą masy udekorować tort z zewnątrz.
Boki tortu obsypać posypką czekoladową (wysypać trochę posypki na palce i przykładać do boków). Górę tortu dodatkowo udekorować truskawkami.
smacznego
tort wygląda świetnie. zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który trwa na moim blogu. Świetne nagrody czekają. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html
Wygląda obłędnie! Wszystkiego najlepszego dla Małego Solenizanta! :-)
OdpowiedzUsuńmusiał smakować wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam