wtorek, 19 czerwca 2012

kratka z rabarbarem czyli test rodzinny



Test rodzinny, bo mówili, że nie lubią. Najstarszy to może, ale młodzież skąd może wiedzieć, że nie lubi, jak nie jadła. No to postanowiłam im zrobić test i przyznam, że wypadł pozytywnie. Najmłodszy pokochał ciasto, bo on lubi wyraziste smaki, ostre, kwaśne... rabarbar przypadł mu do gustu. Starszak pochłonął swoją porcję z dodatkową porcją cukru pudru, a i najstarszy zjadł bez marudzenia. Nagle polubili ;)
I co najważniejsze - przetestowałam moją nową ceramiczną formę do tarty, którą sobie kupiłam w DUKA w ramach wygranej pierwszego etapu Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2012. Nadal można głosować na etap trzeci tutaj.





Składniki:
ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
nadzienie
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodko, możecie dać więcej. Ja dałam 4, odczuwalna jest kwaskowatość rabarbaru, ale można potem sobie dosłodzić, posypując cukrem pudrem)
Składniki ciasta szybko zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Ciasto powinno zachodzić na boki. Na cieście wyłożyć rabarbar, a następnie ułożyć  na nim kratkę z pasków pozostałego ciasta.
Piec w 180 stopniach, ok. 40-50 minut.

smacznego



3 komentarze:

  1. Moja Siostra też jest ten typ - nigdy nie jadła, ale wie, że nie lubi. A często okazuje się, że jednak lubi, dopóki nie wie, co je :P
    Ja bym taką tartę polubiła od razu - rabarbar jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna forma gratulacje:) tarta też nieźle się prezentuje

    OdpowiedzUsuń