czwartek, 10 maja 2012

biszkopt puszek z jabłkami czyli ciasto na szybko, na już, na wielką ochotę na słodkie


Ciasto na już, na szybko ... dokładnie tak. Nie pomyliłam się ani nie przesadzam. Takie coś jak ochota na słodkie dopadła mojego męża w pracy i dostałam smsa proszącego "zrób coś słodkiego". A ja zapasów nie zrobiłam, w kuchni pustki i co tu teraz czynić? co czynić? Zajrzałam na jeden z moich ulubionych blogów kotlet.tv i tam znalazłam biszkopt puszek. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale ciasto wyszło "pierwsza klasa".







Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jabłka
Jajka zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę. Najpierw zaczęłam na wolnych obrotach, a potem na najwyższych. Miksowałam około 10-15 minut. Do masy z jajek i cukru dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wszystko zmiksować na wolnych obrotach, żeby ciasto było gładkie.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki lub ósemki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Część masy przelać do tortownicy, następnie ułożyć jabłka dość gęsto i wylać resztę masy. 
Piec w 180 stopniach, 40 minut.



smacznego

10 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten szybki przepis, dlatego zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapisz zapisz, bo raz że szybki, dwa że prosty i trzy że smaczny:) a w sezonie to i truskawki tam wskoczą, moze jagody:)

      Usuń
  2. Czy jest niebezpieczeństwo, że wyjdzie zakalec? ;-)
    Pytam, bo mam ochotę się skusić, bo w sobotę goście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wątpię:) czy może być coś prostszego niż ten puszek? i czy z czegoś tak prostego moze wyjsć zakalec? nieeee, on się musi udać

      Usuń
  3. Dziś wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodałam maliny. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. witam a papierem do pieczenia mozna wylozyc wysmarowana tortownice .

    OdpowiedzUsuń