Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie jabłka
Jajka zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę. Najpierw zaczęłam na wolnych obrotach, a potem na najwyższych. Miksowałam około 10-15 minut. Do masy z jajek i cukru dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wszystko zmiksować na wolnych obrotach, żeby ciasto było gładkie.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki lub ósemki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Część masy przelać do tortownicy, następnie ułożyć jabłka dość gęsto i wylać resztę masy.
Piec w 180 stopniach, 40 minut.
smacznego
Podoba mi się ten szybki przepis, dlatego zapisuję.
OdpowiedzUsuńzapisz zapisz, bo raz że szybki, dwa że prosty i trzy że smaczny:) a w sezonie to i truskawki tam wskoczą, moze jagody:)
UsuńCzy jest niebezpieczeństwo, że wyjdzie zakalec? ;-)
OdpowiedzUsuńPytam, bo mam ochotę się skusić, bo w sobotę goście...
wątpię:) czy może być coś prostszego niż ten puszek? i czy z czegoś tak prostego moze wyjsć zakalec? nieeee, on się musi udać
UsuńDziś wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńBoshe, jaki pyszny!
OdpowiedzUsuńJest pyszny!
OdpowiedzUsuńDodałam maliny. Mniam.
OdpowiedzUsuńcałkiem ok :)
OdpowiedzUsuńwitam a papierem do pieczenia mozna wylozyc wysmarowana tortownice .
OdpowiedzUsuń