Składniki:
spód
- 100 g herbatników
- 40 g roztopionego masła
Herbatniki pokruszyć na proszek (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło i utrzeć na masę. Tortownicę wysmarować masłem. Dno wylepić ciastem i włożyć do lodówki.
masa serowa
- 1 kg sera na sernik
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
- 300 g chałwy o ulubionym smaku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ser utrzeć mikserem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować. Chałwę pokruszyć rękami na drobne kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Masę wylać na spód.
Na dno piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą.
Piec w 170 stopniach, 1 godzinę.
Studzić w uchylonym piekarniku.
polewa chałwowa
- 100 g chałwy
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub 36%
Chałwę pokruszyć do garnuszka, zalać śmietanką i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzoną polewą polać ostudzony sernik i schłodzić w lodówce.
smacznego
Super pomysł, przyznam się, że na każde święta piekę inny sernik, z innymi ciastami podobnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego samego przepisu, ale przyznam, że u mnie się nie przyjął:) ale na pewno przyjmą się Twoje ciastka z dziurką i kremem:P http://mowia-weki.blogspot.com/2012/02/ulubiony-sernik-lema.html
OdpowiedzUsuńZrobiłam sernik na imieniny męża, cała rodzinka pytała sie w jakiej cukierni kupiłam to cudo:)
OdpowiedzUsuńEllgie.