Ciasteczka układajcie na blaszce, zachowując odstępy. Ja zrobiłam za małe i w efekcie wyszła mi pierwsza partia krajanek ;)
Składniki:
ciastka (ok. 60 sztuk)
- 250g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek suchego maku
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą i puszysta masę. Dodać aromat waniliowy, mąkę, proszek do pieczenie i dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie wsypać mak i wymieszać. Uformować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Lekko spłaszczyć i trzonkiem noża zrobić dziurki.
Piec w 180 stopniach, 20 minut.
krem
- 200g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i miód i mieszać, aż się wszystkie składniki połączą.
Zimne ciasteczka dekorować kremem za pomocą szprycy i odstawić do zastygnięcia.
smacznego
słodziutkie
OdpowiedzUsuńwarto usunąc weryfikację obrazkową...
jakie urocze!
OdpowiedzUsuńdostanę ciasteczko?