poniedziałek, 2 kwietnia 2012

mocno czekoladowe ciasteczka z kremem chałwowym czyli na słodko urodzinowo ciąg dalszy


Pisałam, że było mocno czekoladowo i mocno chałwowo, a te ciasteczka to dowód. Mocno czekoladowe ciasteczka, konsystencją przypominające brownie, gorzkie, ale z dodatkiem słodkiego kremu chałwowego zamieniają się w coś cudownego. Przepis na ciastka znajdziecie również tutaj.




Składniki (na ok. 60-70 ciasteczek):

ciasteczka
  • 300 g mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • szczypta soli
  • cukier do obtoczenia
Jajka ubić mikserem z miękkim masłem i śmietaną. Mąkę połączyć z solą, cukrem pudrem i kakao. Do mokrej masy dodać suche składniki i zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha i każdą dokładnie obtoczyć z cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Końcówką drewnianej łyżki lub trzonkiem noża zrobić wgłębienie w każdym ciastku.
Piec w 180 stopniach, ok. 13-15 minut.

krem chałwowy
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 100 g chałwy
Miękkie masło utrzeć z chałwą na gładką masę. Szprycą dekorować ostudzone ciasteczka. Schłodzić w lodówce.



Babka bierze udział w akcji "Wielkanocne Smaki 2" organizowanej przez Mirabelkę.
smacznego

3 komentarze:

  1. WoW! Niezłe połączenie!Słodko-gorzko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karra, a ta wersja biała z czarnym kleksem...? ;) też wygląda miło

    OdpowiedzUsuń
  3. też będzie na blogu może jutro:)

    OdpowiedzUsuń