Składniki (na ok. 60-70 ciasteczek):
ciasteczka
- 300 g mąki
- 1 szklanka kakao
- 4 łyżeczki cukru pudru
- kostka masła (200 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
- cukier do obtoczenia
Jajka ubić mikserem z miękkim masłem i śmietaną. Mąkę połączyć z solą, cukrem pudrem i kakao. Do mokrej masy dodać suche składniki i zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha i każdą dokładnie obtoczyć z cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Końcówką drewnianej łyżki lub trzonkiem noża zrobić wgłębienie w każdym ciastku.
Piec w 180 stopniach, ok. 13-15 minut.
krem chałwowy
- 100 g masła (1/2 kostki)
- 100 g chałwy
Miękkie masło utrzeć z chałwą na gładką masę. Szprycą dekorować ostudzone ciasteczka. Schłodzić w lodówce.
Babka bierze udział w akcji "Wielkanocne Smaki 2" organizowanej przez Mirabelkę.
smacznego
WoW! Niezłe połączenie!Słodko-gorzko!
OdpowiedzUsuńKarra, a ta wersja biała z czarnym kleksem...? ;) też wygląda miło
OdpowiedzUsuńteż będzie na blogu może jutro:)
OdpowiedzUsuń