Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła (200g)
- 6 żółtek (białka wykorzystamy na pianę)
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Ze składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Użyłam formy standardowej prostokątnej.
Ciasto podpiec w 180 stopniach, 15 minut.
wyłożenie
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 g orzeszków solonych
- 200-300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Białka ubić na pianę, najpierw na wolnych obrotach, potem na coraz szybszych. pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę i ubić na pianę. Na podpieczony spód położyć pianę z białek i wyrównać. Na pianę wysypać orzeszki (ja orzeszki lekko zmieliłam blenderem).
Piec w 180 stopniach, około 15-20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polewę wylać na upieczone ciasto, ostudzić.
Smacznego
super wersja :) ja widziałam wiele ale ta mi się nega podoba - z przyjemnością dodaje do akcji :) pozdrawiam i czekam na wiecej :)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia :)