Składniki:
kubek = 250 ml
- 1/2 kubka śmietany 18%
- 3/4 kubka cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/2 kubka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 kubka roztopionej margaryny (użyłam 200 g)
- 3-4 jabłka obrane i podzielone na ćwiartki
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą i cukrem, dodać śmietanę, jajko i lekko ostudzoną margarynę i wszystko dokładnie wymieszać. Prostokątną standardową formę wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej tak, żeby wystawał ponad krawędzie formy. Ciasto przełożyć do formy. Na cieście ułożyć ćwiartki jabłka (możemy je z wierzchu ponacinać lekko). (Jeżeli chcemy, możemy jabłka pokroić w plasterki i w ten sposób gęsto ułożyć na cieście).
Piec w 200 stopniach, 30-35 minut.
smacznego
Tak mi się na szybko nasunęło pytanie - czy można to ciasto zrobić z innymi owocami?
OdpowiedzUsuńTzn. ciasto traktować jako bazę, a potem szaleć ze smakami? ;-)
pewnie, że tak. W sumie oryginalna nazwa to łatwy placek z owocami z blachy:) ja postawiłam dziś na jabłka, ale sezonowo to i z jagodami zrobię, malinami i co mi do głowy wpadnie:)
UsuńPlacek przepyszny. Jutro robię drugi! Dzięki Karra!!! (grave_digger)
OdpowiedzUsuńA jaką śmietane trzeba użyć do tego ciasta ? Kwaśną czy słodką ?
OdpowiedzUsuńKwaśną 18% :-)
OdpowiedzUsuń