Składniki (na 4 kokilki):
- 2 jajka
- 50 g czekolady gorzkiej (1/2 czekolady)
- 2 banany
- 10 g mąki kukurydzianej
- 10 g (1 łyżka) mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
Banany, 2 łyżki cukru, żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą i 1 łyżkę mleka ubić mikserem na gładką masę. Czekoladę pokroić i wrzucić do masy. Wymieszać szybko, żeby czekolada się tylko wmieszała w masę, a nie rozpuściła. Z białek ubić pianę (najpierw na wolnych, potem na najszybszych obrotach). Pianę z białek wmieszać delikatnie w masę.
Kokilki wysmarować dokładnie masłem (dno i boki). Obsypać foremki dokładnie cukrem. Ciasto wyłożyć do kokilek do 3/4 ich wysokości.
Piec w 195 stopniach, 6-7 minut z termoobiegiem i kolejne 7 minut bez.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, bo suflet opadnie.
Jemy od razu po upieczeniu, bo suflet opada.
Ot takie kapryśnie cudeńko:)
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, bo suflet opadnie.
Jemy od razu po upieczeniu, bo suflet opada.
Ot takie kapryśnie cudeńko:)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz