Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mięsa mielonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10-15 czarnych oliwek
- cebula
- 2 łyżki majeranek
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1 żółtko
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem i majerankiem. Mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć, mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, ciągle smażąc. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i szklanką wycinać kółka. Brzegi smarować żółtkiem, na środek nakładać farsz i zlepić jak pierogi. Wierzch pierożków posmarować resztą żółtka. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach, ok. 15-20 minut (aż się zrumienią).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz