Składniki: (8 szt.)
- 400 g mąki
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogali
- mak/sezam/słonecznik do posypania
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami. Miksować, powoli wlewając wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószony mąką blat i rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na okrąg o grubości ok 1-2 cm. Okrąg podzielić na 8 trójkątów (najlepiej robi się to nożem do pizzy). Każdy z trójkątów zwijać w rulon od najszerszej do najwęższej części. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po 30 minutach rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (możemy do niego dolać odrobinę mleka) i posypać makiem.
Piec w 190 stopniach, 25-30 minut.
Ważna informacja: Ciasto drożdżowe możemy przygotować dzień wcześniej. Odstawić na chwilkę, żeby drożdże zaczęły pracować. Potem na noc do lodówki. Rano wyciągamy ciasto i zostawiamy, żeby wyrosło i gotowe. W ten sposób jest szansa zrobienia rogalików na śniadanie, bez wstawania z kurami.
smacznego
Piękne Ci wyszły,jutro zrobię bo dzisiaj nie mam drożdży:D
OdpowiedzUsuńRogale zwyczajne, a jednak nie zwyczajne :)))
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują!
Ale cudne. Prawie czuć ich zapach:)Z przepisu na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńKarro testuję już trzeci Twój przepis i jak na razie wszystko udaje się wyśmienicie :) Dziękuję! Rogale przepyszne i łatwe w przyrządzeniu.
OdpowiedzUsuń