Składniki:
- 1/2 kg mąki (ok. 3 szklanki)
- 1/2 kg twarogu półtłustego lub sera sernikowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 1/4 l kwaśnej śmietany 12% (1 szklanka)
- olej do smażenia
Do mąki dodać sodę i wymieszać, a następnie dodać ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, ocet i śmietanę. Wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Jeżeli bardzo się klei do rąk, można dosypać odrobinę mąki. Urywać po kawałeczku i wałkować na stole/blacie/stolnicy posypanej mąką. Można dodatkowo podsypać mąką podczas wałkowania. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Szklanką wykroić krążki, a kieliszkiem w środku krążka wykroić dziurkę.
W garnku rozgrzać olej. Oponki wrzucać na gorący olej, po chwili przewrócić na drugą stronę. Wyciągać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz