Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 120 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
Żółtka umieścić w metalowej misce, którą należy postawić na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać dnem wody. Do żółtek dodać 2 łyżki cukru pudru i śmietankę. Mieszać cały czas, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masa stanie się gorąca i gęsta, zestawić miskę z garnka. Dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż wszystko się rozpuści. Białka ubić na pianę, najpierw na wolnych obrotach, potem na najszybszych, dodając 2 łyżki cukru pudru. Pianę dodać do czekolady, najlepiej w trzech partiach i delikatnie ją wmieszać w masę.
Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
Można podawać z truskawkami, bitą śmietaną, orzechami i wszystkim, na co mamy ochotę.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz