Składniki:
spód
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 2 łyżki cynamonu
Herbatniki zmiksować blenderem lub włożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem do ciasta tak, aby powstał "piasek". Masło roztopić, dodać do pokruszonych herbatników, dosypać cynamon i zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową, a boki wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy i dokładnie wylepić nim dno i boki (ciasto musi sięgać dość wysoko na bokach). Schłodzić w lodówce 30 minut.
masa
- 500 g sera na sernik
- 160 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ser zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, skórkę, cukier waniliowy, cynamon i budyń, ciągle miksując. Masę wylać na schłodzony spód.
Piec w 180 stopniach, 45-50 minut.
Po upieczeniu sernik wystudzić, a tym czasie przygotować mus czekoladowy. Przepis dodałam już wcześniej. Znajdziecie go tutaj: mus czekoladowy.
Ciasto schłodzić w lodówce.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz