Składniki:
- 520 g mąki
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany gęstej 12% lub 18%
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 100 g rodzynek (ja pokroiłam, ponieważ mój mąż nie lubi rodzynek, a tak ich nie wyczuje;) )
- 1 opakowanie cynamonu + 80 g cukru
W jednej, większej misce połączyć mąkę, cukier, sól i sodę. W drugiej misce zmiksować śmietanę, jogurt, jajka i olej. Ja rodzynki pokroiłam, ale nie trzeba. Można dodać je w całości. Do miski z suchymi składnikami dodać rodzynki i składniki mokre i wszystko szybko wymieszać łyżką. Ciasto jest gęste i kleiste.
Cukier (80g) wymieszać z cynamonem.
Keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć 1/3 ciasta i posypać to 1/3 cynamonu z cukrem, na to znów 1/3 ciasta i znów cynamon, reszta ciasta i zakończyć warstwą cynamonu z cukrem.
Możemy włożyć w ciasto nóż i przeciąć ciasto wzdłuż keksówki, choć zauważyłam, ze nie jest to konieczne.
W przepisie była podana temperatura pieczenia z termoobiegiem, ja niestety nie posiadam takiego wynalazku w piekarniku, więc kontrolowałam ciasto podczas pieczenia.
Piec w 150 stopniach, 65 minut.
* przekładając ciasto do formy, możemy je wyrównywać palcami nasmarowanymi olejem lub naoliwiona łyżką, wtedy ciasto nie będzie się kleiło to palców bądź łyżki i będziemy mogli je ładnie wyrównać.
smacznego
cynamon to jest to! zgadzam się w 100% :-)
OdpowiedzUsuń