Składniki:
ciasto
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
Z podanym składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
masa migdałowa
- 60 g zmielonych migdałów lub płatków migdałowych (ale następnym razem dam 100 g, bo masa pyszna)
- 50 g cukru pudru
- 1/2-1 łyżka wody
Wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- 2-3 kwaśne jabłka
- 3 łyżki miodu
Formę do tarty wyłożyć folią aluminiową. Według mnie lepiej się tartę wyciąga z formy po upieczeniu, niż gdyby forma była wysmarowana tylko masłem. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić na cienkie plasterki.
Formę wylepić ciastem. Na cieście rozsmarować masę migdałową, a na niej poukładać plasterki jabłka tak, żeby zachodziły na siebie.
Piec w 200 stopniach, ok. 30-40 minut. (Ja piekłam 30 minut bez przykrycia, a ostatnie 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej)
Po upływie 20 minut, polać wierzch miodem.
smacznego
Migdały, jabłka, kruche ciasto...kawałeczek takiej tarty to po prostu niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuń